Καρωτίδα Με Τοπική Αναισθησία

Η ενδαρτηρεκτομή καρωτίδος υπό τοπική αναισθησία δεν αποτελεί καινοτομία στην Ελλάδα. Εδώ και αρκετά χρόνια έχουν γίνει σχετικές μελέτες, μεταξύ των οποίων και η GALA TRIAL, στην οποία είχαν ενταχθεί και ελληνικά κέντρα.

Είναι όμως μια διαδικασία η οποία έχει ξεχαστεί από την πλειονότητα των αγγειοχειρουργών και σπανίως εκτελείται ακόμη και στα μεγάλα εκπαιδευτικά κέντρα.

 

Η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου περιστατικού συνίσταται στη διαδικασία λήψης της απόφασης για την τέλεση της επέμβασης υπό τοπική και στο γεγονός ότι επιστρέψαμε σε μια τεχνική αναισθησίας που πλέον έχει σχεδόν εγκαταλειφτεί από ένα μεγάλο μέρος των αγγειοχειρουργών.

 

Πρόκειται για έναν ασθενή ο οποίος προσήλθε λόγω συμπτωματικής στένωσης της αριστερής έσω καρωτίδας. Συμπτωματική ονομάζουμε μία στένωση η οποία έχει δώσει συμπτώματα μέσα στο τελευταίο εξάμηνο. Στο συγκεκριμένο ασθενή είχε ήδη προκαλέσει τρία παροδικά εγκεφαλικά επεισόδια τον τελευταίο καιρό με – ευτυχώς – πλήρη ύφεση των συμπτωμάτων τη στιγμή που ήρθε στο ιατρείο.

 

Σε αυτές τις περιπτώσεις η επίσπευση της αντιμετώπισης είναι επιτακτική προς αποφυγή μελλοντικών επεισοδίων. Πράγματι, το triplex και η αγγειογραφία έδειξαν μαλακή πλάκα με εξελκώσεις και θρόμβους που προκαλούσε υψηλόβαθμη στένωση.

 

Σε όλα αυτά τα προβλήματα ήρθε να προστεθεί και ένα ακόμη: Την ημέρα που είχε προγραμματιστεί  το χειρουργείο, ο ασθενής παρουσίασε πυρετό, έντονο βήχα με απόχρεμψη και στη ακτινογραφία θώρακος εμφάνιζε πύκνωση στη δεξιά πνευμονική βάση, πού αντιστοιχούσε σε λοίμωξη του αναπνευστικού. Η γενική αναισθησία και η διασωλήνωση της τραχείας κρίθηκε επικίνδυνη κάτω από αυτές τις συνθήκες.

 

Απαγορευτική θα ήταν και η αναβολή της επέμβασης, λόγω του υψηλού κινδύνου σοβαρού εγκεφαλικού.

Κατόπιν συμβουλίου και χάρη στη συνδρομή της αναισθησιολόγου κας Σαχιτζή, αποφασίσαμε να κάνουμε την ενδαρτηρεκτομή υπό τοπική αναισθησία. Με υπερηχογραφική καθοδήγηση έγινε έγχυση αναισθητικού παράγοντα στο επιπολής τραχηλικό δίκτυο με επιτυχή αναισθητοποίηση της περιοχής του αυχένα.

 

Η ενδαρτηρεκτομή έγινε επιτυχώς  και από την έσω καρωτίδα αφαιρέθηκε η πλάκα, η οποία στην επιφάνεια της είχε προσκολλημένα κομμάτια φρέσκου θρόμβου. Η ανάνηψη του ασθενούς ήταν επιτυχής και ο περαιτέρω έλεγχος των πνευμόνων με αξονική δεν έδειξε άλλες παθολογίες πέραν της λοίμωξης, η οποία αντιμετωπίστηκε με αντιβιοτικά.

 

Η ίαση ήταν πλήρης και ο ασθενής δεν ανέφερε πόνο ή δυσφορία κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

 

Στο επανέλεγχο μετά από 6 μήνες η καρωτίδα είναι βατή, χωρίς επαναστένωση και ο ασθενής δεν παρουσίασε άλλα εγκεφαλικά επεισόδια.