Υβριδική Αντιμετώπιση Πολλαπλών Στενώσεων Έσω Καρωτίδος

Πρόκειται για άνδρα ασθενή, παλαιό καπνιστή, με ιστορικό καρκίνου στη γλώσσα, ο οποίος  είχε υποβληθεί μεταξύ των άλλων και σε ακτινοθεραπεία στον τράχηλο.

 

Σε τυχαίο έλεγχο με τρίπλεξ που συνέστησε ο καρδιολόγος του, ανακαλύφθηκε στένωση καρωτίδος υψηλού βαθμού, η οποία δεν είχε δώσει συμπτώματα. Σε αγγειογραφικό έλεγχο φάνηκε ότι επρόκειτο για πολλαπλές στενώσεις, κάποιες στον καρωτιδικό διχασμό και κάποιες στο απώτερο τμήμα της έσω καρωτίδος, το οποίο δεν είναι εύκολα χειρουργικά προσπελάσιμο. Το triplex ανέφερε μαλακή πλάκα.

 

Σε αυτές τις περιπτώσεις ο συνηθέστερος τρόπος αντιμετώπισης είναι το stent, όμως στο συγκεκριμένο ασθενή ήταν αδύνατος ο καθετηριασμός της καρωτίδας από το μηρό, γιατί το τόξο της αορτής του είχε απαγορευτική ανατομία.

 

Τελικά πήραμε την απόφαση να κάνουμε μικτή παρέμβαση, διορθώνοντας τη στένωση του βολβού με τον κλασσικό χειρουργικό τρόπο και την απώτερη στένωση με stent, το οποίο τοποθετήθηκε με άμεση παρακέντηση της καρωτίδος στο χειρουργείο στον ίδιο χρόνο (διατραχηλική προσπέλαση).

 

Στην όλη διαδικασία μια επιπλέον δυσκολία ήταν η προηγηθείσα ακτινοθεραπεία στον τράχηλο, η οποία προκαλεί ουλές στην περιοχή δυσχεραίνοντας τη χειρουργική προσπέλαση και αυξάνοντας τον κίνδυνο τραυματισμού νεύρων, η οποία μπορεί να έχει και καταστροφικά αποτελέσματα.

 

Περεταίρω πρόβλημα ήταν η συνύπαρξη σοβαρής στεφανιαίας νόσου, που βρέθηκε στον προεγχειρητικό έλεγχο, η οποία αποτέλεσε αιτία αναβολής της επέμβασης για 2 μήνες, γιατί προηγήθηκε η αντιμετώπιση της με αγγειοπλαστική στεφανιαίων.

 

H επέμβαση έγινε επιτυχώς, όπως είχε σχεδιαστεί, με καλά αποτελέσματα και χωρίς νευρολογικές επιπλοκές. Στον ετήσιο επανέλεγχο η κατωτίδα ελέγχεται βατή και ο ασθενής είναι ελεύθερος ισχαιμικών εγκεφαλικών και καρδιολογικών συμβαμάτων.