Ευρυαγγείες

Πρόκειται για διατεταμένες επιφανειακές φλέβες που φαίνονται κάτω από το δέρμα. Μπορεί να εμφανιστούν σε όλο το σώμα, αλλά είναι πιο συχνές στα πόδια. Ανάλογα με τη διάμετρό τους το χρώμα τους κυμαίνεται μεταξύ μπλε, πράσινου και ροζ.  Το πρόβλημα είναι κυρίως αισθητικό, αλλά σε μερικές περιπτώσεις συνοδεύονται και από ήπια συμπτώματα, όπως πόνος ή κάψιμο.

Μπορεί να συνυπάρχει  με φλεβική ανεπάρκεια και κιρσούς, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο.

Ενίοτε από αισθητικής άποψης το πρόβλημα είναι χειρότερο και από τους κιρσούς, διότι τα πόδια φαίνονται μελανιασμένα, δύσμορφα και οι πάσχοντες νιώθουν άβολα όταν είναι εκτεθειμένα τα πόδια τους.

Κατά τ’ άλλα, οι ευρυαγγείες αμιγώς δεν έχουν ιδιαίτερη παθολογική σημασία, αν εξαιρέσουμε την πιθανότητα αιμορραγίας η οποία μπορεί να είναι αρκετά μεγάλη και μπορεί να γίνει και αυτόματα, χωρίς τραυματισμό.

Για την αντιμετώπιση τους υπάρχουν διάφορα μέσα, καλό είναι όμως να προηγηθεί η αντιμετώπιση της  φλεβικής ανεπάρκειας αν συνυπάρχει για να μην υποτροπιάσουν.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης αυτή τη στιγμή είναι η σκληροθεραπεία η οποία συνίσταται στην έγχυση υγρού σκληρυντικού παράγοντα μέσα στις φλέβες με σκοπό την καταστροφή τους η οποία γίνεται σταδιακά τις επόμενες ημέρες. Το τελικό αποτέλεσμα φαίνεται σε 2-4 εβδομάδες. Η διαδικασία συνήθως επαναλαμβάνεται μέχρι να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η διαδικασία γίνεται στο ιατρείο, διαρκεί μερικά λεπτά, δεν έχει ιδιαίτερο πόνο και ο γιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει ειδικά μέσα για καλύτερη απεικόνιση των φλεβών, όπως ειδικούς μεγεθυντικούς φακούς ή ειδικές συσκευές διαφανοσκόπησης, πχ το VeinLite. Καλά είναι να γίνεται σε περιόδους που ο ασθενής δε θα εκτεθεί στον ήλιο. Δεδομένου ότι το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι άμεσο, καλά είναι κανείς να προγραμματίσει έγκαιρα τις συνεδρίες, ώστε το επόμενο καλοκαίρι να μπορεί να πάει στη θάλασσα χωρίς ευρυαγγείες στα πόδια.

Η σκληροθεραπεία κάποιες φορές πρέπει να συνδυαστεί και με άλλες μεθόδους, όπως είναι το LASER, για καλύτερη αντιμετώπιση.

Είμαστε στη διάθεσή σας για περισσότερες πληροφορίες  και εκτίμηση-αντιμετώπιση του προβλήματος.