αγγειίτιδα
Αγγειίτιδα κάτω άκρων: Τι είναι & πώς θεραπεύεται

Η αγγειίτιδα περιλαμβάνει ένα φάσμα καταστάσεων που προκαλούν φλεγμονή και βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία, συμπεριλαμβανομένων των αρτηριών, των φλεβών και των τριχοειδών αγγείων. Ως όρος υποδηλώνει ουσιαστικά φλεγμονή των αγγείων. Τα κάτω άκρα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην αγγειίτιδα λόγω παραγόντων όπως η επίδραση της βαρύτητας στην κυκλοφορία του αίματος και η μεγαλύτερη πιθανότητα πρόκλησης κάποιου τραύματος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά συμπτωμάτων και επιπλοκών, επηρεάζοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής του ασθενούς.


Αγγειίτιδα: Αίτια & παθογένεση

Η αγγειίτιδα στα κάτω άκρα μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως:

  • Αυτοάνοσες διαταραχές: Ασθένειες όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορούν να προκαλέσουν τη συγκεκριμένη μορφή φλεγμονής στα αγγεία.
  • Λοιμώξεις: Βακτηριακές, ιογενείς ή μυκητιασικές λοιμώξεις μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονώδη απόκριση στα αιμοφόρα αγγεία.
  • Παρενέργειες φαρμάκων: Ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν αγγειίτιδα ως παρενέργεια.
  • Γενετικοί παράγοντες: Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις γενετικής προδιάθεσης για αγγειίτιδα.
  • Περιβαλλοντικοί παράγοντες: Το κάπνισμα και η έκθεση σε ορισμένες χημικές ουσίες εμπλέκονται στην εκδήλωση της πάθησης.

Η παθογένεση της αγγειίτιδας περιλαμβάνει τραυματισμό του αγγειακού τοιχώματος που προκαλείται από το ανοσοποιητικό σύστημα. Ο τύπος του αγγείου που προσβάλλεται (μικρό, μεσαίο ή μεγάλο) επηρεάζει την κλινική εικόνα και τη σοβαρότητα της νόσου.


Συμπτώματα αγγειίτιδας

Η αγγειίτιδα των κάτω άκρων εκδηλώνεται με ποικίλα συμπτώματα, που αντανακλούν την υποκείμενη αγγειακή βλάβη και την επακόλουθη ισχαιμία των ιστών. Συνήθως, οι ασθενείς παρουσιάζουν δερματολογικά συμπτώματα όπως έντονη ερυθρότητα έλκη ή εξάνθημα, συχνά ενδεικτικά της προσβολής μικρών αγγείων. Αυτές οι δερματικές αλλαγές μπορεί να κυμαίνονται από ήπιο αποχρωματισμό έως σοβαρές νεκρωτικές βλάβες, ανάλογα με την έκταση της πάθησης. Ο πόνος και το πρήξιμο στα προσβεβλημένα άκρα είναι συχνό επίσης σύμπτωμα, οδηγώντας δυνητικά σε δυσφορία και έκπτωση στη λειτουργικότητα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα περιφερικής νευροπάθειας, όπως μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα, που οφείλονται σε διαταραχή της ροής του αίματος. Η χωλότητα, που χαρακτηρίζεται από μυϊκό πόνο και κράμπες κατά τη διάρκεια της φυσικής δραστηριότητας, μπορεί επίσης να εμφανιστεί, ειδικά εάν η νόσος αφορά μεγαλύτερα αγγεία. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η σοβαρότητα και ο συνδυασμός αυτών των συμπτωμάτων μπορεί να ποικίλλει ευρέως μεταξύ των ασθενών, καθώς επηρεάζεται από παράγοντες όπως ο συγκεκριμένος τύπος αγγειίτιδας, το μέγεθος των προσβεβλημένων αγγείων και η παρουσία οποιωνδήποτε υποκείμενων συστημικών διαταραχών.


Επιλογές θεραπείας για την αγγειίτιδα κάτω άκρων

Η θεραπεία της αγγειίτιδας των κάτω άκρων απαιτεί μια πολύπλευρη προσέγγιση, προσαρμοσμένη στη σοβαρότητα της νόσου, το μέγεθος των προσβεβλημένων αγγείων και την υποκείμενη αιτία. Η χορήγηση κορτικοστεροειδών αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της θεραπείας, μειώνοντας αποτελεσματικά τη φλεγμονή και την ανοσολογική απόκριση. Για πιο σοβαρές ή ανθεκτικές περιπτώσεις, χρησιμοποιούνται ανοσοκατασταλτικά φάρμακα για τον έλεγχο της αυτοάνοσης απόκρισης. 


Η θεραπευτική προσέγγιση περιλαμβάνει επίσης τη διαχείριση των συμπτωμάτων του πόνου και των δερματικών βλαβών, που συχνά απαιτεί λήψη αναλγητικών και φροντίδα του δέρματος. Αντιπηκτικά ή αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα μπορεί να συνταγογραφούνται σε περιπτώσεις με αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης λόγω αγγειακής φλεγμονής. Επιπλέον, συνιστώνται αλλαγές στον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής του καπνίσματος, της τακτικής άσκησης και της υιοθέτησης μιας υγιεινής διατροφής, για τη βελτίωση της συνολικής αγγειακής υγείας. Σε περιπτώσεις όπου μια υποκείμενη λοίμωξη ή μια φαρμακευτική αντίδραση αναγνωρίζεται ως αιτιολογικός παράγοντας, η στοχευμένη αντιμετώπιση αυτού του παράγοντα είναι ζωτικής σημασίας. Η τακτική παρακολούθηση και προσαρμογές στη θεραπεία είναι απαραίτητες. Ο Αγγειοχειρουργός στην Αθήνα Δρ. Σοφοκλής Τραχανέλλης αντιμετωπίζει στοχευμένα την αγγειίτιδα και τα συμπτώματα που αυτή προκαλεί.