Κιρσοί Των Κάτω Άκρων. Τι Νέο Υπάρχει Μετά Το Laser;

Οι κιρσοί των κάτω άκρων είναι ένα χρόνιο πρόβλημα που ταλαιπωρεί πολύ κόσμο.
Εμφανίζεται με μια ποικιλία δυσάρεστων συμπτωμάτων που ξεκινάνε από αίσθημα κούρασης και βάρους στα πόδια, μέχρι και πρηξίματα και φουσκωμένες φλέβες.
Εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες, σε άντρες και γυναίκες και δυστυχώς έχει την τάση να χειροτερεύει με το πέρασμα των χρόνων.
Παρά τη γενική πεποίθηση, η φλεβική ανεπάρκεια δεν είναι ένα αθώο αισθητικό πρόβλημα. Είναι ιατρικό νόσημα και ενέχει και κίνδυνο διαφόρων επιπλοκών, όπως είναι οι θρομβώσεις, τα έλκη και οι αιμορραγίες.

Πώς θεραπεύεται;

Ο μόνος ουσιαστικός τρόπος για να αντιμετωπιστούν οι κιρσοί είναι επεμβατικός. Ο ρόλος των φαρμάκων και των αλοιφών περιορίζεται στην προσωρινή ανακούφιση των συμπτωμάτων

Ανάλογα με το είδος και την έκταση του προβλήματος, υπάρχουν διάφορες μέθοδοι.

Ο κλασσικός τρόπος είναι η επέμβαση που ονομάζεται σαφηνεκτομή. Είναι αρκετά αποτελεσματική και αν γίνει σωστά μειώνεται αρκετά η πιθανότητα υποτροπών του προβλήματος. Σε μερικές περιπτώσεις είναι και ο μοναδικός τρόπος.

Εκτός από την σαφηνεκτομή, υπάρχουν και νεώτερες μέθοδοι για τη θεραπεία των κιρσών. Είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή γιατί η αποκατάσταση είναι πιο γρήγορη και αποφεύγονται μεγάλα τραύματα, ράμματα, σημάδια, αιματώματα, τραυματισμός νεύρων και άλλες επιπλοκές. Γίνονται με μια απλή παρακέντηση και ενδοαυλική κατάλυση του προβληματικού φλεβικού στελέχους.

Ο συνηθέστερος τρόπος κατάργησης της φλέβας είναι θερμικός, όπως είναι το LASER ή οι ραδιοσυχνότητες RF. Απαιτείται κάποιο είδος αναισθησίας λόγω της χρήσης θερμικής ενέργειας και απαιτείται διήθηση των ιστών γύρω από τη φλέβα με ψυχρά διαλύματα προς αποφυγή εγκαυμάτων.

Τι νεώτερο υπάρχει μετά το LASER;

Η αντιμετώπιση των κιρσών με τη χρήση κυανοακρυλικής κόλλας είναι ό,τι νεώτερο υπάρχει αυτή τη στιγμή στη φαρέτρα του αγγειοχειρουργού. Γίνεται ενδαγγειακά, χωρίς τομές, χωρίς την ανάγκη αναισθησίας και χωρίς την ανάγκη περίδεσης του σκέλους μετεγχειρητικά. Υπό προϋποθέσεις δεν απαιτείται καν η χρήση κάλτσας μετεγχειρητικά, γιατί τα αποτελέσματα της είναι άμεσα.

Είναι μία τεχνική που σχεδιάστηκε για να μπορεί να γίνει ακόμη και στο ιατρείο, αν και στην Ελλάδα προς το παρόν η νομοθεσία δεν το επιτρέπει.

Σε αντιπαράθεση με τις θερμικές μεθόδους δεν απαιτείται η διήθηση με αναισθητικό διάλυμα και η σύγκλειση του φλεβικού στελέχους που πάσχει είναι άμεση. Είναι ό,τι πιο φιλικό προς τον πάσχοντα υπάρχει αυτή τη στιγμή.
Ο μη επεμβατικός χαρακτήρας των νεώτερων μεθόδων επιτρέπει την εφαρμογή τους και σε πιο πρώιμα στάδια της νόσου, δεδομένου ότι είναι αρκετά ασφαλείς και δεν προκαλούν μεγάλη ταλαιπωρία στον πάσχοντα. Ασχέτως της μεθόδου που θα χρησιμοποιηθεί, η αντιμετώπιση των φλεβικών κιρσών συνήθως απαιτεί νοσηλεία μίας ημέρας, δηλαδή ο ασθενής φεύγει από την κλινική το ίδιο απόγευμα.

Ο Αγγειοχειρουργός κ. Τραχανέλλης μαζί με την Αγγειοχειρουργική ομάδα που εργάζεται στο Νοσοκομείο Metropolitan εκτελεί με επιτυχία μεγάλο αριθμό επεμβάσεων χρησιμοποιώντας όλες τις παραπάνω τεχνικές, ενώ έχει τη δυνατότητα διάγνωσης και σχεδιασμού της επέμβασης στο ιατρείο με την τέλεση triplex και χαρτογράφηση του πάσχοντος φλεβικού δικτύου.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας