Ο Δρ. Τραχανέλλης αποφοίτησε το 2003 από το Πανεπιστήμιο “Magna Graecia” της Ιταλίας με Άριστα (104/110). Έκανε ειδικότητα σε διάφορα κρατικά νοσοκομεία (Γενική Χειρουργική στο Γενικό Νοσοκομείου Αιγίου και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών “Ρίο”) όπου έλαβε μέρος και έκανε με επιτυχία έναν μεγάλο αριθμό επεμβάσεων γενικής χειρουργικής.

Ολοκλήρωσε την ειδικότητα του στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών “Κοργιαλένειο Μπενάκειο” – Νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός της Αθήνας, όπου έλαβε μέρος σε πάνω από 1000 Αγγειοχειρουργικές και Ενδαγγειακές επεμβάσεις, μεγάλο μέρος των οποίων τέλεσε ο ίδιος.

Κατά τη διάρκεια της ειδικότητας επίσης τοποθέτησε με επιτυχία μεγάλο αριθμό καθετήρων αιμοκάθαρσης και έλαβε μέρος σε όλες τις δραστηριότητες της Κλινικής (επείγοντα, εφημερίες, ιατρικές επισκέψεις), καθώς και σε όλες τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες.
Έλαβε μέρος σε πολλαπλά Ελληνικά και διεθνή συνέδρια Αγγειοχειρουργικής (ESVS, Charing Cross, LIVE) καθώς και σε πληθώρα εκπαιδευτικών σεμιναρίων. Έλαβε μέρος στη συγγραφή δημοσιεύσεων σε Ελληνικά και ξένα ιατρικά περιοδικά.
Ολοκλήρωσε με επιτυχία το μετεκπαιδευτικό Master “Ενδαγγειακές Τεχνικές” του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο “Bicocca” του Μιλάνο όπου εκπαιδεύτηκε σε όλες τις μοντέρνες μεθόδους Ενδαγγειακής Χειρουργικής (Αγγειοπλαστικές περιφερικών αγγείων/stent, ενδαγγειακή αντιμετώπιση ανευρυσμάτων, Laser/RF ablation, για κιρσούς κλπ)
Εργάστηκε σε Χειρουργικές και Αγγειοχειρουργικές κλινικές σε διάφορα νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου αποκτώντας κλινική εμπειρία.
Έχει επίσημη πιστοποίηση και τέλεση Αγγειακού υπερήχου (triplex).
Συνεργάζεται με μια αρτίως εκπαιδευμένη επιστημονική ομάδα πολλών ιατρικών ειδικοτήτων κάνοντας όλη την γκάμα των μοντέρνων και κλασσικών αγγειοχειρουργικών επεμβάσεων.
Ξεκίνησε το 2015 ως ιδιώτης Αγγειοχειρουργός στη Μυτιλήνη, όπου διαθέτει και ιατρείο που επισκέπτεται 2 φορές το μήνα, ενώ από το 2016 είναι Επιμελητής Αγγειοχειρουργός στο Νοσοκομείο Metropolitan στο Νεό Φάληρο, στην ομάδα του κ. Μαρκάτη.