επιπολής θρομβοφλεβίτιδα

Η επιπολής θρομβοφλεβίτιδα,  γνωστή και ως επιφανειακή φλεβική θρόμβωση, συνιστά μια κοινή αγγειακή πάθηση που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή των επιφανειακών φλεβών κυρίως στα πόδια, λόγω του σχηματισμού θρόμβων αίματος. Η πάθηση αυτή επηρεάζει τις φλέβες που βρίσκονται ακριβώς κάτω από το δέρμα. Σε αντίθεση με την εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, η οποία επηρεάζει βαθύτερες φλέβες, η επιφανειακή θρομβοφλεβίτιδα συνήθως ενέχει χαμηλότερο κίνδυνο επιπλοκών. Ωστόσο, μπορεί ακόμα να οδηγήσει σε δυσφορία και τοπικές επιπλοκές εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία.

Επιπολής θρομβοφλεβίτιδα: Αιτίες

Οι υποκείμενες αιτίες της επιφανειακής θρομβοφλεβίτιδας μπορεί να ποικίλλουν, αλλά ο πιο κοινός παράγοντας είναι η βλάβη ή ο τραυματισμός της εσωτερικής επένδυσης της φλέβας, που οδηγεί σε σχηματισμό θρόμβων αίματος. Οι πιθανοί παράγοντες που πυροδοτούν την εμφάνιση της πάθησης περιλαμβάνουν πολύωρη καθιστική ζωή, υπερβολικό σωματικό βάρος, κάποιον τραυματισμό, ενδοφλέβια εισαγωγή καθετήρα ή τοποθέτηση βηματοδότη, λήψη ορμονικών σκευασμάτων, κιρσούς ή φλεγμονώδεις διαταραχές. Επιπλέον, ορισμένες ιατρικές καταστάσεις, όπως ο καρκίνος ή η θεραπεία αυτού, η θρομβοφιλία και οι ορμονικές ανισορροπίες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης επιφανειακής θρομβοφλεβίτιδας.

Συμπτώματα & επιπλοκές επιφανειακής θρομβοφλεβίτιδας

Η επιφανειακή θρομβοφλεβίτιδα συχνά εκδηλώνεται με εμφανή συμπτώματα. Οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν ερυθρότητα, αίσθημα καύσου, οίδημα και ευαισθησία κατά μήκος της προσβεβλημένης φλέβας. Το δέρμα πάνω από την περιοχή της φλεγμονής μπορεί να φαίνεται κοκκινωπό ή μπλε και ο ασθενής μπορεί να αναφέρει πόνο ή δυσφορία, ειδικά κατά τη διάρκεια σωματικών δραστηριοτήτων ή όταν ασκείται πίεση στην περιοχή. Η έγκαιρη αναγνώριση αυτών των συμπτωμάτων είναι ζωτικής σημασίας για την εφαρμογή της κατάλληλης αντιμετώπισης.

Ενώ η επιφανειακή θρομβοφλεβίτιδα θεωρείται γενικά λιγότερο σοβαρή από την εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές. Μία από τις πιο ανησυχητικές επιπλοκές είναι η πιθανή επέκταση του θρόμβου από τις επιφανειακές σε βαθύτερες φλέβες, που μπορεί να οδηγήσει στην προαναφερθείσα μορφή θρόμβωσης. Αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο πνευμονικής εμβολής, η οποία αποτελεί μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση, όπου ο θρόμβος αίματος μεταφέρεται στους πνεύμονες. Επιπλέον, η υποτροπιάζουσα ή χρόνια επιφανειακή θρομβοφλεβίτιδα μπορεί να προκαλέσει δερματικές αλλαγές, όπως υπερμελάγχρωση ή σχηματισμό μικρών ελκών, οδηγώντας σε περαιτέρω επιπλοκές.

Επιπολής θρομβοφλεβίτιδα: Επιλογές θεραπείας

Η αντιμετώπιση της επιφανειακής θρομβοφλεβίτιδας στοχεύει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, στην πρόληψη των επιπλοκών και στη διευκόλυνση της αποκατάστασης του θρόμβου. Οι συντηρητικές θεραπείες, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής θερμών επιθεμάτων, της ανύψωσης των ποδιών και της εφαρμογής καλτσών συμπίεσης, μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και να μειώσουν το οίδημα. Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορούν να συνταγογραφηθούν για τη διαχείριση του πόνου και τη μείωση της φλεγμονής. Σε περιπτώσεις όπου υπάρχει κίνδυνος εξέλιξης της πάθησης σε εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση ή ο ασθενής παρουσιάζει προβλήματα πήξης του αίματος, μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο χορήγησης αντιπηκτικής αγωγής για την πρόληψη της διάδοσης του θρόμβου.

Εάν η επιφανειακή θρομβοφλεβίτιδα συνυπάρχει με κιρσούς των κάτω άκρων ή των άνω άκρων, μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο χειρουργικής θεραπείας. Η απόφαση για την εφαρμογή χειρουργικής θεραπείας βασίζεται συνήθως στη σοβαρότητα και την έκταση της θρομβοφλεβίτιδας, την παρουσία κιρσών και τη συνολική κατάσταση της υγείας του ασθενούς. Μάλιστα, μπορούν να εφαρμοστούν ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, οι οποίες βασίζονται στη χρήση λέιζερ ή ραδιοσυχνοτήτων. Οι προηγμένες, ελάχιστα επεμβατικές αυτές μέθοδοι εφαρμόζονται κυρίως για τη θεραπεία των κιρσών, αλλά μπορούν επίσης να ληφθούν υπόψη για την επιφανειακή θρομβοφλεβίτιδα σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Επίσης, μπορεί να εφαρμοστεί σκληροθεραπεία, η οποία περιλαμβάνει την έγχυση ενός σκληρυντικού διαλύματος με σκοπό τη σύγκλειση της προσβεβλημένης φλέβας και την προώθηση της απορρόφησής της. Ο Αγγειοχειρουργός στην Αθήνα Δρ. Σοφοκλής Τραχανέλλης εφαρμόζει την κατάλληλη θεραπευτική προσέγγιση για την αντιμετώπιση της επιφανειακής θρομβοφλεβίτιδας, με σκοπό την επιτυχή ανακούφιση των συμπτωμάτων των ασθενών.